Regionalna vaterpolo liga – IV. Turnir

SPLIT, 23. – 25. Veljače

U ulozi smo domaćina posljednjeg ovosezonskog turnira, regularnog dijela natjecanja Regionalne vaterpolo lige. Pravi vaterpolski praznik, s tri nezgodna protivnika, tri predstavnika elite srpskog vaterpola, ali i tri zaključne utakmice u kojima su bodovi premazani i više nego teškim bojama. Prema sustavu natjecanja, uobičajeno preskačemo protivnike s kojima smo se ranije susreli (Jadran ST, Solaris), pa nam tako ovdje preostaju utakmice protiv ekipa; Crvena Zvezda, Partizan te Radnički.


Za uvertiru turnira, očekuje nas ekipa pozicionirana na 6.mjestu ljestvice RVL, s relativno slabim izgledima za plasman na final four – beogradska Crvena Zvezda. Da slabi izgledi njima nisu i nemogući, dokazali su kada su pored moćnog Novog Beograda, jakog Radničkog te uvijek nezgodnog Partizana, šokirali sve poznavatelje vaterpola, osvajanjem Kupa Srbije! Činjenica koja sama po sebi otkriva njihov veliki potencijal, ali i činjenica protiv koje je vrlo teško pružiti nekakve valjane argumente.


Mlada su, vrlo dobra, pomalo i ‘rezultatski divlja’ ekipa, čija je pozicija na ljestvici mjesto nakon nas svojevrsno iznenađenje. Kada kažemo iznenađenje, mislimo na usporedbu između rezultata njihovog domaćeg prvenstva, gdje su trenutno na 4.poziciji (liga za prvaka), i regionalnog natjecanja gdje su se svrstali na 10.mjesto. Partizan tradicionalno ima odlično organiziran omladinski pogon, te se uglavnom oslanjaju na igrače ponikle upravo u njihovom ‘dvorištu’. U ‘pomoć’ su im pritekla i dva hrvatska igrača, nekadašnji reprezentativac Lovre Miloš te mladi i nadareni Riječanin – Lovro Paparić. Bez obzira na trenutno stanje ljestvice, njihovi solidni rezultati u domaćem prvenstvu, stavljaju ih u ulogu favorita utakmice. Bez obzira na to, u nekakvom našem (utopijskom) kompletnom sastavu – u punom treningu, ne bi isključili šansu za jednu ‘pravu’ vaterpolsku predstavu. Kako je i Partizan u utrci za bodovima, doslovno nam preostaje da se osim u naš duh, uzdamo i u suštinsku izdržljivost mišića prisutnih Mornara.


Radnički, uz Novi Beograd, trenutno najjači predstavnik srpskog vaterpola. Nastupaju u Ligi Prvaka, u domaćem prvenstvu trenutno su na 2.mjestu, dok su u RVL trenutačno plasirani na trećem mjestu. Vrlo kvalitetna su momčad, iako ponekada poprilično čudnih rezultata. Pod ‘čudnim’ mislimo na variranja od minimalne pobjede kod kuće protiv ‘davljenika’ iz Dinama Tbilisija, preko nedavnog europskog gostovanja u Splitu, kada su ih samo dvije minute dijelile od slavlja protiv naših sugrađana iz Jadrana (10:10), sve do obuzdavanja grčke ‘zvijeri’ Olympiakosa – s identičnih 10:10. Iako su odlično pokriveni na svim pozicijama, izdvojili bi jednog svima nam znanog, na spomen čijeg imena se svi bekovi bude u znoju, centra naših barakuda – Josipa Vrlića. U Splitu su da potvrde ulaznicu na final four, i jako teško da će ih netko u tome spriječiti!


Iako su neke nepoznanice već postale poznanice, posljednji turnir će razriješiti sve preostale dileme. Za sada, iako je rijetko što sigurno, više ili manje jedino je sigurno da kotorski Primorac napušta elitno društvo, bez mogućnosti ‘pomilovanja’. Pod pomilovanjem mislimo na kvalifikacije, kojima bi kako sada stvari stoje trebao pristupiti Solaris – osim u slučaju da naprave nekakvo rezultatsko iznenađenje na splitskom turniru. Mi smo s druge strane s našom, sada već i slavnom ‘bolnicom na kraju grada’ u minimalnoj mogućnosti da se dokopamo nečeg konkretnijeg. Iz naših tekstova se da iščitati da nas to rastužuje, jer nam nedostaje nekakvih iznenađenja (Solaris, ne govorimo vama), pravih sportskih uzbuđenja, nesvjesnosti rezultata … od kojih bi nam, da tako kažemo – uzavrela krv.

Naprid Mornari!

 

 

Scroll to Top
Malcare WordPress Security