Službeno priopćenje PVD “Mornar”o projektu rekonstrukcije bazena

Poštovani prijatelji, članovi kluba i svi zainteresirani građani;
S obzirom na, u posljednje vrijeme, učestale medijske napise o projektu rekonstrukcije našeg starog bazena, koji na iskrivljeni način opisuju sami projekt ali i naše sportsko društvo, Plivačko vaterpolsko društvo Mornar je uputilo priopćenje medijima te Vam isto prenosimo u cijelosti. Priopćenje je transparentno i prije svega iskreno i istinito, a svaki pojedinac ima pravo da o navedenom ima mišljenje, a mi se nadamo da će to mišljenje ovom našom objavom u svakom slučaju biti potpunije.

“Plivačko-vaterpolsko društvo (PVD) Mornar je udruga građana osnovana od strane plivačkog i vaterpolskog kluba Mornar (koji djeluju od 1949 godine) te od svog osnutka upravlja sportskim objektom koji je izgradila bivša mornarica, a koji je svoju punu funkciju dobio izgradnjom morskog bazena uz postojeći objekt 1955 godine. Za vrijeme održavanja Mediteranskih igara objekt je nadograđen čime je dobio svoj konačan oblik. Navedenim sportskim objektom PVD Mornar upravlja više od 70 godina, te je dugi niz godina bazen Mornara bio i jedini bazen u kojem su se odigravale službene vaterpolo utakmice i održavala plivačka natjecanja. Također, članovi plivačkog i vaterpolskog kluba Mornar su do sada osvojili ukupno 11 medalja na Olimpijskim igrama i jedna na Paraolimpijskim igrama , što društvo svrstava u red najuspješnijih splitskih klubova (odmah iza Hajduka), a u klubovima su trenirale i odgajale se tisuće naših građana.PVD Mornar je nositelj koncesije koja obuhvaća sportsku lučicu, bazen i pripadajući objekt, a koju izdaje Splitsko dalmatinska Županija, prva koncesija je izdana 2008. godine kada je na cijelom području prvi put i ucrtano pomorsko dobro. Društvo godišnje plaća koncesijsku naknadu u iznosu od cca 200.000 kn koje idu na račun države, županije i grada u jednakim iznosima. Može se reći da je PVD Mornar u proteklih 15-tak godina pojedinačno na račune RH, Grad i SDŽ uplatio cca 1 mil.kn, a da pritom od nikog nije tražio sredstva za bilo kakvo održavanje objekta. S obzirom da se radi o sredstvima koja su dobivena od koncesije na pomorskom dobru (po zakonu sve što je dobiveno od mora treba se vratiti moru), navedena sredstva uprihodovana od strane plaćanja koncesije na pomorskom dobru su isključivo namjenska te se ista moraju uložiti nazad u pomorsko dobro koje RH, Grad i SDŽ odrede. S druge strane društvo ima i prihode od najma objekta, te od vezova u lučici i ti prihodi na godišnjoj razini iznose preko milijun kuna. S obzirom da su i PVD Mornar i plivački i vaterpolski klub Mornar neprofitne organizacije, prihodi se isključivo koriste namjenski za plaćanje koncesije, režija, te troškova održavanja objekta, dok se višak sredstava raspoređuje plivačkom i vaterpolskom klubu za njihovo funkcioniranje.

Za potrebe Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine izgrađen je kompleks zatvorenih bazena na Poljudu, a za potrebe EP u plivanju i vaterpolu koje je održano u Splitu 1981. godine izgrađeni su 50-metarski vanjski bazeni Poška i Jadrana. Tada je dogovoreno da plivački i vaterpolski klub Mornar koriste Poljudski bazen kao svoj domicilni bazen što je i funkcioniralo dugi niz godina. Međutim, u proteklih 15-20 godina su se na bazenu u Poljudu pojavili novi klubovi (skokovi u vodu, plivački, ronilački, klubovi sinkroniziranog plivanja i drugi) te je tijekom ljetnih mjeseci na vanjskom 33 metarskom bazenu velika gužva i nedostatak termina zbog čega je upravitelj bazena Javna ustanova športski objekti – JUŠO prisiljena ljeti imati u funkciji i dva zatvorena bazena. Napominjemo da samo u plivačkom i vaterpolskom klubu Mornar na dnevnoj bazi trenira više od 500 djece, te klubovi koriste i stari morski bazen kako bi mogli ljeti održavati treninge.

 

Prve ideje o rekonstrukciji starog bazena Mornar datiraju još iz devedesetih godina prošlog stoljeća, te je tada izrađeno idejno rješenje podrazumijevalo dodatno nasipavanje obale i potpuno novo pozicioniranje bazena. Ideja o rekonstrukciji bazena je obnovljena 2018. godine te je u razgovorima s Gradom zatražena pomoć pri objavi natječaja za izradu projektne dokumentacije. Grad je prvi put prijavio (JLS odnosno Grad Split je jedini

mogući prijavitelj na natječaj Županije) izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju bazena Mornara na natječaj koji je objavila Splitsko dalmatinska županija krajem 2019. godine, ali je zbog pojave epidemije corone taj natječaj 2020. godine storniran, isto je ponovljeno i 2021. te su od strane SDŽ odobrena sredstva Gradu u iznosu od Kn 350.000, a navedeni natječaj vrijedi do kraja ove godine. PVD Mornar je prethodno obavio niz predradnji: raznih mjerenja, sondiranja terena, geodetskih izmjera i razgovora sa stručnjacima kako bi se utvrdilo da li je ovakav projekt uopće tehnički izvediv, što je na kraju i potvrđeno uz utvrđivanje činjenice da je postojeći bazen i njegova konstrukcija u proteklih 70 godina ozbiljno narušena, te je samo pitanje vremena kada će se bazen u potpunosti urušiti.

Rekonstrukcijom bazena bi se sačuvao ovaj vrijedni sportski objekt te omogućilo plivačkom i vaterpolskom klubu da normalno obavljaju svoju primarnu svrhu, a to je sportski razvoj djece. Također, rekonstrukcijom bazena Mornara dobila bi se mogućnost da JUŠO ljeti može isprazniti oba zatvorena bazena čime bi se ostvarila znatna ušteda (ista može biti i nekoliko stotina tisuća kuna godišnje), a ostali korisnici vanjskog 33-m bazena bi imali dovoljno prostora za svoj rad. S druge strane PK i VK Mornar, u kojima na dnevnoj bazi trenira više od 500 djece, dobili bi na korištenje slatkovodni bazen dimenzija 33m za vaterpolo i plivanje + dio od 6m predviđen za obuku neplivača. Nadalje, ovo je prvi bazen u Splitu koji će biti u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a za potrebe građana je zamišljeno uređenje postojećeg dijela bazena koje se koristi kao kupalište kao i korištenje samog bazena. U svim dosadašnjim razgovorima s Gradom, PVD Mornar je istakao namjeru da troškove održavanja rekonstruiranog bazena snosi sam kako se ne bi dogodila situacija dodatnog financijskog opterećenja za Grad. Dobivanje organizacije EP u vaterpolu 2022. godine bila je dobra prilika da se pokuša riješiti problem bazena i znatno smanje troškovi budući se jedan od bazena sa pripadajućom strojarnicom mogao iskoristiti u svrhu rekonstrukcije bazena Mornara. Nažalost zbog problema oko postojećeg GUP-a, ali isto tako i radi nepostojanja projektne dokumentacije bazen nije ostao u Splitu. Budući su izmjene GUP-a u tijeku, kao i nabava za izradu projektne dokumentacije, nadamo se da će tijekom slijedeće godine svi preduvjeti za fazu izgradnje/rekonstrukcije bazena biti ispunjeni, čime bi se u konačnici omogućila prijava izgradnje objekta na natječaje. Po pitanju buduće investicije u izgradnji/rekonstrukciji bazena očekuje se financiranje projekta prvenstveno od strane države koja je u konačnici i jedini mogući vlasnik ovog objekta na navedenom pomorskom dobru (i EU fondova ukoliko se ukaže mogućnost za prijavu).


Na kraju, naglašavamo da su plivački i vaterpolski klub Mornar jedni od inicijatora izgradnje zatvorenog bazena na istočnom dijelu grada, budući je još jedan zatvoreni bazen apsolutno neophodan našem gradu ukoliko se u njemu i dalje namjeravaju razvijati vodeni sportovi, a posebice što se tiče istočnog dijela grada odakle dolazi i jedan dio članova naših klubova. Također naglašavamo da rekonstrukcija vanjskog bazena Mornara apsolutno ne isključuje izgradnju zatvorenog bazena na istoku grada, iako se na prvu ruku radi o dva naoko ista (jer se nazivaju bazeni) ali u principu totalno različita objekta, od kojih vanjski ljetni bazen ima višestruko manje troškove održavanja u odnosu na zatvoreni zimski bazen. Ta činjenica je prisutna u svim normalnim državama budući se ljeti zatvaraju zimski bazeni te se koriste isključivo ljetni bazeni upravo iz ekonomskih razloga, a uz to naš Grad ima sreću što ljeto traje puno duže nego na kontinentu. Napominjemo da je standard u EU, odnosno prosjek 12-15.000 građana na jedan zatvoreni bazen dok je u splitskoj aglomeraciji taj prosjek 115.000 ljudi na jedan zatvoreni bazen, te upravo ova činjenica govori o nedostatku sportske infrastrukture za vodene sportove u našem gradu i nužnosti izgradnje iste.”

U Splitu,25.11.22.                                                                                                                IO PVD Mornar

Predsjednik Mladen Marović

Uz sportski pozdrav,
S poštovanjem svima
Scroll to Top
Malcare WordPress Security